Unikornis
2018. november 08. írta: mirkofiam

Unikornis

Minden napra egy sztori, nyolcadik

Vagyis egyszarvú. Nem tudom, hivatalosan van-e szárnya, van, ahol szárnnyal ábrázoják és van, ahol anélkül. De azt gondolom, az eredeti nem tud repülni. Óriási erőfeszítéseket teszek, hogy összehasonlító elemzésnek vessem alá a pegazust és az unikornist, mert mintha kisebb zavar lenne a mágikus lovak értelmezése körül. Ideje helyére tenni a dolgokat, főleg, mert van egy unikornisos pólóm, ami az egyik kedvencem és egy kistáskám is, amivel a világot járom. A pólóra ez van írva: mindig légy önmagad, kivéve, ha lehetsz unikornis, mert akkor mindig légy unikornis. Egészen addig, amíg csak arról van szó, hogy önmagad helyett legyél inkább egy színes ló, rendben van a dolog; de nézzünk a téma mélyére!

Szóval mindenféle ókori görögök szerint Pegaszosz szárnyas ló volt, aki Poszeidón és Medusza gyermeke. Nem tudom, mit szívhattak az ókori görögök, vagy mit is gondolhattak arról, hogyan öröklődnek a külső jegyek és a belső tulajdonságok, de nekem Hephaisztosz a dolog. Szóval sántít. Ha nagyon akarnék saját mitológiát, abban valószínűleg Zeller lenne a főisten, de nem ez a lényeg. A lényeg, hogy nem tudom, kinek pattant ki az agyából, hogy a pikkelyes szörnynek és a tenger főistenének gyermeke egy ló. Ráadásul nagyon menő ló. Anyjának tekintete halálos volt, ezért is küldték ellene Perszeuszt, hogy szerezze meg a fejét. A levágott fej helyéről pattant ki a két szárnyas ló, a fogantatás egyéb körülményeiről leírást (még) nem találtam.

Rendben, rendben, ez borzasztóan sarkított, meg a sztori nem is egészen így szól. Szomorú mellékszála a történetnek, hogy Pegaszosznak van egy testvére, aki ugyanolyan menő szárnyas ló, Khrüszaór a neve, de senki nem ismeri. Mintha az Olsen ikrekből csak Mary-Kate lenne híres, és fogalmunk sem lenne, ki az az Ashley.

Pegaszosz sztorija úgy folytatódik, hogy Pallasz Athéné, és egy arany kantár segítségével egy Bellarophón nevű pasi megszelídíti, és mindenféle kalandokra mennek együtt. Például amazonokat tizedelni, merthogy az amazonok nyilai nem érnek fel olyan magasságba, ahová Pegaszosz repülni tud. Ha akkor lettem volna amazon, tuti befűzöm az ikertesót, hogy segítsen. Ezen a ponton nekem Pegaszosz sajnos kicsit ellenszenves lett, mert ugyan volt némi nyűg az amazonokkal, de biztos meg is lehetett volna beszélni a dolgokat, lehetett volna mondani, hogy nem annyira van rendben ez  a férfi-irtás dolog.

Pegaszosz és Bellarophón tehát együtt csatáztak, mígnem a gazdinak az a brilliáns ötlete nem támadt, hogy meglátogassák az isteneket az Olümposzon. Zeusz már a konyhaablakból látta, hogy váratlan vendégek érkeznek, ezért üzent Pegaszosznak, hogy ezt nem annyira kéne. Ekkor Pegaszosz ledobta hátáról Bellarophónt, aki tüskés bokorba zuhant és megvakult. Ennyit a háziállatok lojalitásáról. Persze, én sem mindig örülök a váratlan vendégeknek, azért ez kicsit keményebb volt a kelleténél.

Ezek után kedvenc szárnyas lovunk Zeusz villámhordozója lett, meg elkalandozott erre-arra, forrásokat fakasztott, a Helikon-hegységben, melyet a költői ihlet forrásának tartanak, és békésen éldegélt az istenekkel az Olümposzon, Héraklésszel is volt néhány köre. Ezen kívül a török fapados légitársaságot róla nevezték el.

Az unikornisról sokkal kevesebb konkrétum található. Nem tudtam, hogy az eredetinek oroszlán farka volt. Az unikornist is, mint a világon mindent, az ókori görögöktől eredeteztetik, csak ott még nem ló volt, hanem kecske. A mítosz szerint a gyermek Zeusz játék közben véletlenül letörte dajkájának (aki egy kecske volt) a szarvát, ettől az állat egy szarvú lett. A letört szarvból készült a bőségszaru, melyből soha nem fogy ki az étel-ital. Ezen kívül kárpótlás a munkahelyi baleset miatt az örök hírnév, ugyanis az összes csodás, egyszarvú teremtmény ábrázolásának az ősanyjává vált a szerencsétlenül járt kecske.

Arra nem találtam utalást, hogy a kecskéből hogyan és mikor lett ló. Tudjuk, hogy a szarva mindenre gyógyír, és kimutatja a mérgeket, ezért gyógyszerészek előszeretettel használják címerükben az unikornis szarvát. A középkorban mindenki szeretett volna unikornist, teljes iparág épült a befogásukra. A használati útmutató szerint az unikornisokat csak szűz lányok közelíthetik meg, befogni is csak így lehet őket. Ha az unikornis szűz lánnyal találkozik, letérdel előtte és az ölébe hajtja a fejét. Én részemről mérleg vagyok, szóval esélytelen, hogy unikornist fogjak.

Hogy miként vált a minden betegséget gyógyítani képes unikornisból, és a tenger istenének gyermekéből szivárványszínű my little pony, az lehet, egy későbbi bejegyzés tárgya lesz, egyelőre még nincs ötletem, hol találhatok megbízható, lehivatkozható forrást a témában.

Ja, a pólót megtartom, és a táskám még mindig menő, de a fentiek értelmében azt hiszem, nem lányoknak kéne gyártani az unikornisos holmikat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dosvidaniyaanna.blog.hu/api/trackback/id/tr3914360619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása