Öngyógyítós írás, céklasalátával.
2017. augusztus 29. írta: mirkofiam

Öngyógyítós írás, céklasalátával.

Céklamentes sírás. Szeretnék venni egy céklát, és salátát készíteni belőle. Mi úgy csináljuk, hogy megfőzzük a répát, a céklát és a krumplit együtt, kuktában. Így csinálják az oroszok. Illetve én nem főzöm kuktában- félek tőle, valamiért a túlnyomás, a gőz, a sípolás megijeszt. Egyszer mesélte a Pepi, hogy ücsörgött a konyhában, és a kukta fogta magát és túlnyomás miatt felrobbant. Aztán a plafonról kellett vakarni a hajdinát. Az oroszok a hajdinát is kuktában főzik. Érdekes, évekkel ezelőtt mindenkinek magyarázni kellett, mi az a hajdina, nem tudta senki…meg kellett nézni, magyarul úgy is hívják még, hogy tatárka. Ma meg mindenki ezt eszi, mert tudatos táplálkozás, meg ilyesmi. Oroszul grécska a hajdina. Olyan, mintha azt mondanám, kicsi görög, vagy majdnem olyan. Fura, mennyi mindent azonosítanak a görögökkel, például azt írják a CBA-ban, a mai menü görög gyümölcsleves. Csak magyar gyümölcsleves van, nem készítenek a görögök gyümölcslevest, görögök mondták.

A Pepi főzte a legfinomabb gyümölcslevest. Nem felejtem, ahogy keveri hozzá a habarást, mestermű volt mindig. Soha nem kérdeztem meg, honnan tudja, hogy így lesz a legfinomabb.

A céklasalátába pedig a főtt répán, céklán és krumplin kívül kerül még lilahagyma, kovászosuborka, apróra vágott savanyúkáposzta is. Mármint minden apróra van vágva, egészen kicsire. Apróra akarom vágni de nem látok semmit, hogy lehet bőgés nélkül vinyigrétet készíteni. Arra gondolok, hogy soha nem fogom tudni annyira picire és szabályosra vágni, mint a Pepi vágta. Icipici gyönyörű kockák. Akkor is gyönyörűre vágta, amikor már alig látott. Egyszer véletlenül levágta az ujja hegyét, amikor káposztát szeletelt. Megijedtem, sírtam. Kicsi voltam még.  Azt mondta, így finomabb lesz a saláta. Minden rendben volt. Most nincs rendben semmi, nem mond semmit. Hallgat. Most már mindig hallgatni fog.

Vinyigrétnek mi hívjuk a céklasalátát- vagyis nem tudom, talán az összes orosz, aki külföldön él. Pepi nem volt orosz, mégis így neveztük. Szabályosan úgy kéne írni, Vinnegret, de kimondom ezt a szót, és nem jut eszembe róla semmi. Majonézzel lehet enni, vagy hidegen sajtolt napraforgó olajjal. Aminek fura szaga van. De az oroszok szeretik. Ő is szerette.

Hogyan lehet tovább élni vinyigrét nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://dosvidaniyaanna.blog.hu/api/trackback/id/tr10012788896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása