Kínzó kérdések
2018. november 25. írta: mirkofiam

Kínzó kérdések

Minden napra egy sztori, huszonötödik

Lehet, túl sok időm van. Ezen el kell gondolkodnom. Igazából mindenkinek ugyanannyi ideje van, mert mindenkinek huszonnégy órából áll a napja. Szóval, nincs túl sok időm, hanem kevés dolgom van. Ez sem állja meg a helyét, rengeteg dolgom van, csak rosszul osztom be a rendelkezésemre álló időt. Halogatok, aztán nagyon gyorsan megcsinálom, amire rengeteg időm lett volna. Voltaképp ez reális így, senki nem veszi észre, hogy ez költségcsökkentés, így tudod elérni, hogy a lehető legkevesebb időráfordítással maximális hatékonyságot érj el.

Jobb esetben, amikor halogatok, olyasmivel foglalkozom, ami semennyire nem sürgős, de legalább hasznos. Rosszabb esetben olyasvalamire használom az agyi kapacitásomat és a szűkösen rendelkezésemre álló időmet, ami teljesen felesleges. Olyasmire, aminél már az is jobb lenne, ha nekiállnék fogkefével kipucolni a csempe fugát a fürdőszobában. Ez az érthetetlen vonzódásom a teljesen felesleges dolgokhoz lassan magyarázatot követelne. Megyek pszichoterápiára, csak előbb megosztom veletek, ma min rágódtam. Hátha tud valaki segíteni. További kínzó kérdéseket várok kommentben, hogy legyen min rágódnom, amikor sürgős halogathatnékom támad.

Szótárak

Miért vastagabb az angol-magyar kötet, mint a magyar-angol? És az orosz-magyar miért vastagabb, mint a magyar-orosz? Ez azt jelenti, hogy az orosz-angol és az angol-orosz pont egyforma? Elvileg ugyanazok a szavak vannak a magyar-angolban és az angol-magyarban, csak megcserélik őket. Akkor mégis miért sikerült az egyik százötven teljes oldallal vaskosabbra, mint a másik? Ugyanazon szavaknak az eltérő sorrendje eltérő hosszúságot eredményez? Ez teljes képtelenség, két répa és két krumpli akkor is két répa és két krumpli marad, ha megcserélem a sorrendjüket. Ugyanez a helyzet  az orosz-magyar, magyar-orosz szótárral is. Majdnem kétszáz oldal eltérés. Mi okozza ezt a nem elhanyagolható különbséget? És vajon melyik az a két nyelv, amelyiknek a két szótár kötete grammra, oldara, milliméterre ugyanakkora?

Egy mellékhelyiség, a kedvenc helyemen

A kedvenc éttermem Péterváron a Dve pálocski (két pálcika). Finomak az ételek, jó a kávé, és képtelenségek tárháza az egész hely. Étteremlánc, japán-olasz konyha. Mármint japán és olasz ételeket készítenek, van szusi, meg paszta, meg gőzgombóc meg lasagne. Kinek jutott eszébe pont ezt a kettőt összepárosítani? A kedvenc édességemet ezen a helyen készítik: fagyi, forró, valamilyen szósszal leöntve, gyümölcsökkel. Mivel a szósz forró, ezért a fagyi nem a desszertlapon van, hanem a főételek között. Többször is rákérdeztem, miért. A válasz mindannyiszor az volt, hogy azért, mert a szósz forró. Ha forró, akkor meg már főétel. Ki érti ezt?

De még mindig nem ez a legképtelenebb dolog itt. Hanem, hogy a mellékhelyiségben két vécécsésze van. Egy légtérben. Elválasztás nélkül. Egymással szemben. Minden alkalommal hosszan tanakodom, hogy mégis mi a rendeltetésszerű használata a helyiségnek. Nem szokásom képeket pakolni a bejegyzéseimbe, de lehet, itt elkél az illusztráció. Itt lehet megnézni a képet. Aki épkézláb, elfogadható magyarázatot ad nekem a képen látható rejtvényre, kap tőlem egy tábla csokit.

Honnan bukkanak fel teljesen véletlenszerűen teljesen véletlenszerű emlékek, teljesen véletlenszerű szituációkról?

Ezzel az alcímmel valószínűleg nevezhetnék a világ legrosszabb alcímei versenyen és szerintem meg is nyerném. Viszont máshogy nem tudom összefoglalni a következő pontot.A két vécé eset teljesen jól illusztrálja a dolgot. Miért jutott eszembe a 105-ös buszon, az Andrássyról a Deákra kanyarodva a szentpétervári mellékhelyiség? Semmi vécére utaló jel nem volt a közelben, pisilni sem kellett, még csak azon sem gondolkodtam, de szar az élet. Egyszerűen megrohant a kérdés, a semmiből. Pár percnyi tipródás után, amit az évek óta megfejthetetlen rejtély okoz, azon kezdtem el gondolkodni, miért jutnak az ember eszébe olyan dolgok, amik semmilyen módon nem kötődnek az adott pillanathoz. Amit leggyakrabban szoktak emlegetni a témában, az a frappáns és elkésett válasz, egy rég lezajlott vitában. Mivel nekem majdnem mindenre van frappáns válaszom, ott helyben, amikor kell, ezért ilyesmin ritkán merengek. Viszont akkor is érdekelne, mi ez a feketedoboz, amit emberi agynak neveznek, és ami teljesen random módon nyel el és dobál ki adatokat. Miért jut eszembe rengeteg rég elfelejtett történés, helyszín, vagy dolog, aminek jelentősége sem volt, például egy mirelit pizza, amit Oroszországban vettem három éve, és miért felejtek el olyan dolgokat, mint például kivinni a szemetet. Miért szorítja ki a sokéves mirelitpizza a friss szemetet a fejemből? Honnan kerülnek elő ezek az emlékek? És miért? És hogy lehet megállítani a folyamatot?

Óriás cetlik a ruhadarabokban

Ezen nincs mit ragozni. Veszel egy felsőt, lehelet könnyű, finom anyag, és a cetli, amiben piktogrammozzák, hol készült a darab és hogyan moshatod, akkora, mint a a budapesti Arany Oldalak voltak. Kivágni úgy tudod, hogyha megrongálod a ruhadarab anyagát is, ami ettől foszlásnak indul, vagy úgy, hogyha ottmarad a cetli csonk, amitől aztán minden alkalommal viszketőrohamot kapsz. Miért nem lehet damilon hozzáfűzni a ruhához, ugyanolyanon, mint amilyennel az ára és mérete is van? Ez a bosszú az indokolatlanul megvásárolt darabokért?

Unokatesvér

Ha belegondolunk, gyönyörű logikája van a szónak. Unoka testvér: azaz a nagyszülők a közösek, mi úgy vagyunk testvérek, hogy nem a szüleink ugyanazok, hanem a nagyszüleink. No, de akkor a távolabbi unokatestévrek miért másod- és harmadunokatestvérek, és miért nem ükunokatestvérek, szépunokatestévrek és így tovább? Oroszul ez másképp van, unokatestvér tükörfordításban nagyjából "másodszülött testvér" aztán "harmadszülött testvér" és így tovább. Miért nem használjuk a logikus módszert? Vagy lehet, csak nekem lenne logikus úgy?

Persze a Mirkófiam logika az veszélyes dolog. Ezért nem is nagyon erőltetem.

A bejegyzés trackback címe:

https://dosvidaniyaanna.blog.hu/api/trackback/id/tr8514392756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása